Close

Column – Wie verlost ons van de piemelvroem?

Het is al enige jaren geleden dat ik met mijn kind kroketten zat te eten op een terras in Hoorn toen een groep motorrijders op hun blinkend staal met gonzend lawaai het plein oprolden, het vehikel stationair lieten ratelen en onderwijl rondkeken of er een stoel of twintig vrij was. Terraspubliek staakte gedwongen het gesprek, liet de koffie en uitsmijter onberoerd en keek elkaar verwachtingsvol aan. Gaat er iemand iets van zeggen? Maar wat moet je zeggen? ‘Meneer, zou u tenmínste uw voertuig even uit willen zetten?’ Of: ‘Joh, optieven, ga in je eigen straat ruzie zoeken.’ Ik vond het erg interessant. Gezegd moet, ik vind al snel iets interessant. Als je mij vertelt over de zeldzame driepotige geelkuifotter of je laatstbeleefde liefdescrisis, hang ik ook aan je lippen. Dit tafereel echter was theater van de meest fascinerende soort – de mens en zijn empathische beperkingen – en ik ging er eens goed voor zitten.

Eenmaal op deze observeerbare gebeurtenis gewezen, ging het zich manifesteren in mijn hoofd. Ik las krantenkoppen: ‘Lentezon kust niet alleen kikkers maar ook motoren wakker’ en ‘Wie verlost ons van de dikke motor-ik?’ Ik las: ‘Vroem, vroem, piemelvroem’, refererend aan de onbevestigde maar beruchte theorie dat motorrijders met glimmend staal, glimmend pak, snelheid en knallende pijpen, ergens een beperking moeten compenseren. Ik las over geboorde gaten en afgezaagde uitlaten. Staarde naar midvijftigers met op hun hoofd een helm voorzien van rode duivelshoorntjes en aan het stuur een speaker waaruit ‘Take a Chance on Me’ galmde. Nee, dat jok ik. Het was ’The Winner Takes it All’.

Journalistiek programma De Monitor wijdde eens een aflevering aan dit thema. Het redactieteam ging met zowel de club als politie onderweg om vat te krijgen op de hobby genaamd pretherrie.
Aah, meetapparatuur. Die agenten weten wat ze doen.
‘Eh nou ja, even kijken hoe..’ Iedere leek zag onmiddellijk dat de onderdelen vers uit de verpakking kwamen en de gebruiksaanwijzing zich nog onderin de doos begaf. Ik heb mijn buik vastgehouden van het lachen. ‘Vroemm, vroemm…’ Het wonderlijke is, zonder apparaat kan handhaving eenvoudig plaatsvinden op het eigen gehoor van een agent. Het is namelijk op grond van artikel 57 RVV strafbaar om in het verkeer onnodig lawaai te maken, zoals nodeloos toeteren of Borsato op volume uit je open raampje. Of rijden met lekkage.. In het verleden ben ik eens door een boze agent de berm in gesommeerd wegens een kapotte uitlaat onder mijn oude VW kever.

Mijn bevindingen en inzichten zette ik om naar concrete initiatieven. Op sociale media maakte ik een pagina aan om het eens met derden over deze kwestie te hebben. Eerst kwamen geïnteresseerden gezellig met likes en ‘Goed bezig!’ maar al snel gingen mijn posts viraal en ontwaakte een andere doelgroep. MC Animals, MC Deathrows en MC Untouchables haakten aan. U kent ze? Neem die laatste gerust letterlijk want motorrijders wanen zich onaantastbaar. En ik denk dat ze dat ook zijn.

Ze veegden hun straatje schoon met: ‘We doen niets dat verboden is en als je er last van hebt doe je maar oordoppen in.’ De braak-smileys waren niet aan te slepen! Ik las dat zij brave db-killers of fabrieksuitlaten zelf vervangen door spullen die ver over de geluidslimiet heen knallen, vooral bij het optrekken. En omdat dit ook schadelijk is voor het gehoor van de berijder zelf, zijn er – gelukkig maar – speciale oordoppen te koop. Toen ik als beheerder van de pagina van NSB’er tot nazi werd geüpgraded, beet ik op mijn lipje en sloot de discussie en daarbij de pagina.

Over een maand is het Pasen en luidt het startschot voor het raceseizoen. Joehoe! Overal, maar dan ook vooral waar het landschap mooi, stil en uitgestrekt is, gaat u ze horen. Wellicht ook vanaf uw terrasstoel, met een Radler of Pinot Grigiootje aan de lippen. Want beloofd, eenmaal op dit observeerbare thema gewezen, gaat het zich manifesteren in uw hoofd. Ik wens u alvast een vrolijke Paas. Ik zet een hulplijn open. Met de psalm Salva Nos Fac Domine voor de bellers in de wacht.

Marion van Dam, gepubliceerd in Flessenpost uit Bergen, april 2020

© 2023 Marion van Dam | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.