Close

Column: Fjoertoer. Eh…wat?

Vanaf de eerste startgroep in de middag slenteren cameraman Harry en ik een paar uurtjes door de straten van Egmond aan Zee. Vanaf Hotel Zuiderduin vertrekken ruim 10.000 deelnemers tussen 16.00 en 19.00 uur, verdeeld over 16 groepen. Zo begeven we ons midden tussen de vol opgeladen lopers. Voor het startlint krijgt elke groep onder begeleiding een bezielde muzikaal ondersteunde warming-up en stappen zij warm en met frisse moed de Fjoertoer in, uiteraard door de organisatie voorzien van een overlevingspakket. Nadat wij een korte break ingelast hebben om de lamme tri- en biceps (het lot der camerabediener) te ontlasten en een XL bak zoutige vetsnack naar binnen te schuiven, lopen we het inmiddels donker geworden dorp weer in. Mijn energielevel stijgt torenhoog bij het enthousiasme van zoveel plezier onder de lopers. Het is onbeschrijfelijk mooi hoe men met elkaar verbindt tijdens zo’n evenement.

Omstreeks 21.00 uur neemt cameraman Roan Blok van RTV-NH de camera van Harry over. Vervanging voor mij zit er niet vanwege tekort mankracht. Op het strand voltrekt zich een magisch schouwspel van licht aan de horizon van de koude zee. Friese paarden draven vurig over het zand en een heus Vikingschip – omgeven door stoer geschut met viking helmen en vacht aan het lijf – kan niet anders dan ieders aandacht trekken. Op de foto een kleine man met veel te vertellen. Lief en sportief! Na een kort interviewtje met een medewerker van de KNRM, weet Roan een lift te ritselen in de robuuste gele wagen van de reddingsbrigade. Dit zijn natuurlijk de onverwachte genoegens van een reporter. De lopers vormen een eindeloze, in golven bewegende sliert licht, die wij al rijdend achter ons laten. Tot een hamstring-geblesseerde dame hulp nodig heeft en wij uit goed fatsoen uitstappen. Rond 23.00 uur verlaten we het strand. Via de laatste stempelpost bereiken we het Pompplein, waar de muzikale telgen van dorpszanger Ab Glas, de warmte in de nog altijd vrolijke mensen zingen. Voor mij tijd voor een glaasje sterks, een hete douche en een dekbed. Dank aan de kijkbuismensen.

Marion van Dam

© 2020 Marion van Dam | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.